Ajándék hosszú hétvégék 2019/II.

  • utazás
  • utasbiztosítás
  • európa
  • városlátogatás
  • repülés
  • hosszú hétvége

Az év második felében sajnos nem bővelkedünk annyi „ajándék” hosszú hétvégében, de ne feledjük, magunknak azért bármikor csinálhatunk egyet! Egy jól időzített pénteki vagy hétfői szabadsággal máris értelmet nyer bőröndbe pakolni, és ellátogatni egy nem túl messze lévő külföldi városba – idén ráadásul a karácsonyi időszak is kedvezően alakul munkaszüneti napok szempontjából.
Íme a dátumok, amikor nem kell ébresztőórára ébrednünk:

  • Október 23. szerda Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója
  • November 1. péntek Mindenszentek napja, péntek
  • december 24. kedd Szenteste
  • december 27. péntek

Reméljük sikerül meghoznunk a kedvet a kalandozásra, hiszen új élményekből sosem elég! Újabb városokat szedtünk listába, amik nincsenek messze, ha repülőre vagy autóba pattannánk, hogy kicsit világot lássunk:

Bakancslistás városok az év második felére

Pisa + Firenze
Ki ne akarna egy képet, ahogy épp ellent tart a híres pisai ferde toronynak? (Nem meglepő, de akkora érdeklődés van erre, hogy sorban kell majd állnunk, ha mi is szeretnénk!) A neve szerint is csodákkal teli Dóm téren azonban a dómot, a kápolnát és az azt körülvevő parkot is megcsodálhatjuk, de lemehetünk a tengerhez is, ha kerülni szeretnénk a tömeget. Kóstoljuk meg az „arancino”-t, a híres olasz töltött rizsgombócot, vagy maradjunk a jó öreg lasagne-nál – az itáliai konyha nem fog csalódást okozni. Érdemes ellátogatni a kb. 1 órás vonatútra lévő Firenzébe is, ha Toszkánában járunk, ahol elámulhatunk az Uffizi képtár gyűjteményén, átsétálhatunk a Ponte Vecchio-n és megcsodálhatjuk Pitti palotát és a firenzei dómot, valamint a Brunelleschi által tervezett kupolájába is felmehetünk. Egy hétvége mindenképpen kevés az egész környék felfedezésére, így ne vállaljuk túl magunkat, inkább élvezzük ki a rendelkezésünkre álló időt!
Repülőút: kb. 1óra 45 perc

Amsterdam
Az óriási kerékpáros forgalmáról is elhíresült városban mi is két kerékre pattanhatunk, és eltekerhetünk a Dam térre és a Jordaan negyedbe, ami sokak szerint az itt található legbájosabb és meseszerűbb kerület. Utunkat megannyi hidacska és folyóvíz keresztezi majd, hiszen Amszterdam rengeteg kisebb-nagyobb szigetre épült, nem véletlenül nevezik észak Velencéjének is. Hajókázzunk a csatornarendszeren, kóstoljuk meg a „bitterballen”-t, és hintázzunk a város felett az A’dam Lookout kilátóján. Ha érdeklődünk a kiállítások iránt, jó helyen járunk, hiszen számtalan művészeti galéria található a városban. Mindenképpen érdemes ellátogatnunk a Van Gogh múzeumba, ugyanis az impresszionista festő képei és ábrázolásmódja azokra is hatással van, akik egyébként nem vallják magunkat kifejezett műértőnek.
Repülőút : kb. 2 óra

Isztambul
Ha igazán változatos kalandozásra vágyunk, meg se álljunk Isztambulig! A török város minden értelemben a sokszínűséget képviseli: elég belegondolnunk, hogy két kontinenst köt össze. A Közel-Kelet és Európa ízei nagyszerűen férnek meg egymás mellett, sőt szuper fúziót alkotnak. Itt megkóstolhatunk egy ízig-vérig eredeti kebabot, vagy baklavát, de a piacokon, pl. Kadiköyben is nagyszerű gasztronómiai élményekben lehet részünk. Kötelező megnézni az Hagia Sofia-t, a Topkapi palotát, ahol a díszes csempék mesélnek a falakon, a Kék mecsetet vagy a Dolmabache palotát. Ne hagyjuk ki a Boszporusz szorosát sem, ahol egyszerre láthatjuk Európát és Ázsiát, akár egy hajókirándulás keretei között, ha vízre szállnánk.
Repülőút: kb. 2 óra

Karlovy Vary
Párolt káposzta, sült libacomb és gazdag ízű sörök: mindenki beazonosította a helyszínt? Igen, Csehországra gondoltunk! Talán kevesebben ismerik Karlovy Varyt, a fürdőiről híres a várost, mint Prágát, azonban kár volna kihagyni bakancslistánkról ezt a közép-európai ékszerdobozt. Sem autóval, sem busszal nincs messze a fővárostól, látnivalóban azonban éppannyira bővelkedik. Az ország legnagyobb gyógyfürdőhelyén pár nap alatt is sokat töltekezhetünk testleg-lelkileg: számtalan gyógyhatású forrás, medence és iható gyógyvizes kutak keresztezik majd utunkat, például a Vridelni- vagy a Mlýnská kolonad, melyek békebeli építészeti stílusa is magával ragadó. Ha igazán nyitottak vagyunk az újdonságokra, a hagyományos mellett még a sörfürdőzést is kipróbálhatjuk!
Repülőút Prágába kb. 1.10 perc, onnan Karlovy Vary busszal kb. 2 óra

Lachtal
Ausztria, azon belül Stájerország egyik legnépszerűbb síterepe a lachtali régió, amely kb. 440 kilométerre fekszik Budapesttől, és kifejezetten gyermekbarát pályákkal is rendelkezik. Közelsége miatt is igazán kedvelt a magyarok körében, hiszen autóval viszonylag rövid idő alatt megközelíthető, így már egy pár napos síszünetre is megéri „kiugrani”. Ha azon gondolkozunk, hogy idén fehér karácsonyt szeretnénk síeléssel egybekötve, akkor is érdemes Lachtal felé vennünk az irányt, hiszen találunk olyan szállást, ahol magunk díszíthetjük fel a helyben kapott karácsonyfánkat, miközben kint jó eséllyel „hull a pelyhes”.
Autóút kb. 4 óra 40 perc

Bármerre is induljunk, barátokkal vagy családdal, külföldi utazásra ne induljunk el utasbiztosítás nélkül! Baleset, sérülés, megbetegedés vagy poggyászkár esetén több százezer (vagy millió!) forintos kiadástól óvhat meg minket utasbiztosításunk, napidíja viszont akár már egy tejeskávé áráért elérhető.

Oldalunkon könnyedén összehasonlíthatja a biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, kiválaszthatja, melyik felel meg leginkább saját igényeinek, és ugyanazzal a lendülettel meg is kötheti azt online, mindezt kb 5 perc alatt. Ugye, hogy ennyit megér a biztonság?

2019 október 07.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.