Baleset a sípályán - kötelező a felelősségbiztosítás?

  • utasbiztosítás
  • síbiztosítás
  • síelés
  • felelősségbiztosítás

A síutazások eddig is kiemelt szerepet kaptak az utasbiztosítások körében, a legtöbb biztosítónál külön síbiztosítási csomagok érhetők el, melyek speciális, síelésre szabott egészségügyi ellátási fedezetet is nyújtanak.
A gyakori síbalesetek között szerepel a térdszalag-rándulás, a csonttörés és a keresztszalag szakadás, melyeknek kezelése százezres nagyságrendű költséggel is járhat, nem is beszélve az esetleges hegyi mentés anyagi vonzatáról.

Vannak, akik az Európai Egészségbiztosítási Kártyában bíznak, azonban azt csak olyan szolgáltatóknál lehet igénybe venni, amik állami tulajdonúak vagy azzal szerződésben állnak, a sípályák mellett pedig jellemzően magánszolgáltatók találhatók. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kártya csak minimális szolgáltatást biztosít, valamint nem egységes feltételrendszer szerint működik az egyes tagállamokban.

Kötelező felelősségbiztosítás

A síbalesetek nagy része figyelmetlenségből vagy nem megfelelő sítudásból ered, és ha két síelő ütközik egymással, akkor hasonlóan a gépjármű-felelősségbiztosításhoz, itt is felmerülhet a felelősség kérdése. Egy balesetnél nem elég tehát a saját egészségügyi ellátás fedezése, hanem a vétlen fél orvosi költségeit is ki kell fizetni.

Az ebből eredő sorozatos problémák hívták életre az új olasz szabályozást, miszerint a sípályákat csak felelősségbiztosítással lehet használni. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a síbérlet vásárlásakor be kell mutatni a biztosítási kötvényt, illetve kérhetik a felelősségbiztosításhoz tartozó térítési limitet is, amit a biztosítási feltétel tartalmaz.
Aki nem kötött előre megfelelő utasbiztosítást, az az olasz jegypénztárakban is megveheti a felelősségbiztosítást, azonban ennek térítési limitjei alacsonyak.

Bár a szabályozás egyelőre még csak Olaszországban él, elképzelhető, hogy a közeljövőben más országok síterepei is követik a példájukat.

Mindenesetre akkor sem érdemes az utasbiztosításon spórolni, ha csak egy gyors kiruccanást tervez az ember, mert komoly anyagi kár lehet a vége. A síbiztosítások az egészségügyi fedezet mellett olyan hasznos kiegészítőket is tartalmazhatnak, mint az autós assistance, a covid megbetegedés miatti útlemondás vagy a sífelszerelés biztosítás.

Azt, hogy milyen fedezeteket célszerű tartalmaznia egy jól megválasztott síbiztosításnak, Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója és Vujity Tvrtko egy rövid videóban is összefoglalta:

2022 február 03.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2021 szeptember 24.
utasbiztosítás, síelés, síbiztosítás, útlemondás

A síelés megkülönböztetett helyen szerepel a biztosítások körében is és a rendszeresen síelők tudják, mennyire fontos a megfelelő felkészülés. Ráadásul a koronavírus árnyékában extra tényezőket is figyelembe kell venni.