Baleset- vagy utasbiztosítás? Alma vagy körte?

  • baleset
  • balesetbiztosítás
  • utasbiztosítás
  • utazás
  • külföld
  • sérülés

Nem mindenkinek egyértelmű a különbség a baleset- és az utasbiztosítás fogalma között. Pedig szinte egy lapon sem lehet említeni őket; olyan, mintha az almát a körtével akarnánk összehasonlítani. Az igaz, hogy biztosítástípusokról van szó, amik természetesen azért vannak, hogy kár esetén segítsenek nekünk, mindezt azonban teljesen máskor, máshogyan és máshol teszik.  Bemutatjuk, hogy melyik, miért fontos nekünk, hol szolgálhatnak mankóként a bajban.
Lássuk, mi különbözteti meg őket:

Hol és meddig érvényesek  

A balesetbiztosítások szó szerint az egész Földön érvényesek, nem csak belföldön. Például, ha rendelkezünk balesetbiztosítással, akkor is jogosultak vagyunk a kártérítésre, ha otthon a fürdőben törjük ki a bokánkat, de akkor is, ha Ausztráliában tesszük ezt szörfözés közben.
A balesetbiztosítások kötéskor 1 éves időtartamra szólnak, amik az évforduló napján mindig további 1 évvel hosszabbodnak meg automatikusan, hacsak nem rendelkezünk másként.
 
Az utasbiztosítás ezzel szemben ott és akkor érvényes, ahová és amikorra kötjük. Az időtartam is sajátos: az utasbiztosítást mindig a külföldön tartózkodás idejére kell megkötnünk, legyen ez három nap, egy hét, vagy egy hónap. Védelmünk a kezdeti nap 0. órájában kezdődik, és a záró dátum utolsó órájával ér véget, jár le.
 
Mikor és hogyan tudnak segíteni  

A balesetbiztosítás célja, hogy anyagilag járuljon hozzá felépülésünkhöz, hogy minél jobb körülmények között teljen rehabilitációnk, ha balesetet szenvedünk. Éppen ezért, mindig a szerződésünkben szereplő, előre meghatározott és fix összeget fizetheti ki nekünk, ha sérülésünkből fakadóan jogosultak vagyunk rá. Általában a következőkre fizethet balesetbiztosításunk:

  • csonttörés, csontrepedés
  • balesetből származó műtét
  • kórházban töltött napok térítése
  • maradandó egészségkárosodás

 
Itt fontos kihangsúlyozni, hogy a balesetbiztosítás csak a hazatérésünk után rendezi a felmerült költségeket.

Az utasbiztosítás ezzel szemben mindig az aktuálisan felmerült károk mértékével segít, például rendezi helyettünk az orvosi számlát Párizsban, ami egy életmentő műtét esetén több millió forint is lehet. Az egyik legnagyobb eltérés azonban, hogy az utasbiztosítás asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz, ami annyit tesz, hogy szorult helyzetben nem csak az anyagiakat rendezi helyettünk, de a helyszínen minden szükséges szervezést, intézkedést is lebonyolít, ami csak ellátásunkhoz szükséges (pl. mentés, kórházba szállítás, hozzátartozók értesítése- akár kihozatala, iratok pótlása, autómentés, tolmácsolás, stb.).
 
Emellett fontos tudnunk, hogy az utasbiztosítás nem csak balesetek elszenvedése esetén segíthet nekünk! Fedezete sokkal széleskörűbb ennél; akkor is számíthatunk anyagi és asszisztencia szolgáltatásaira, ha

  • betegség miatt szorulunk orvosi/kórházi ellátásra
  • kirabolnak minket
  • poggyászunknak esik baja
  • kárt okozunk más vagyonában
  • jogvédelemre szorulunk
  • gépjárművünkkel vagy egyéb utazási eszközünkkel (pl. repülő, vonat, busz, hajó) akad probléma

Az egyetlen közös pont  

Tömören fogalmazva egyetlen olyan eshetőség van, ahol mindkét biztosításunkra szükségünk lehet, ez pedig nem más, mint amikor külföldön szenvedünk balesetet. Hiszen ebben az esetben utasbiztosításunk „teszi a dolgát”, és helyszínen rendezi sürgősen felmerült ügyeinket, hazaérkezésünk után pedig balesetbiztosításunk kártérítését kaphatjuk kézhez, miután benyújtottuk a szükséges igazolásokat.
Ebből tehát látszik, a két biztosítástípus kiegészítheti egymást, de semmiképp sem helyettesítheti!

Oldalunkon mindkét biztosítást percek alatt, online megkötheti: mi kiszámoljuk a díjakat, Ön pedig könnyedén összehasonlíthatja a különböző biztosítók ajánlatait és megkötheti az igényeinek tetszőt.

 
2019 augusztus 09.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.