Elegendő a bankkártyás utasbiztosítás?

  • utasbiztosítás
  • utazás
  • bankkartya

Utazás előtt a megfelelő biztosítás megkötése pont annyira fontos, mint a bőrönd bepakolása. Sosem lehet tudni, hogy mi éri az embert és külföldön nem csak az ügyintézés nehezebb, de akár milliós nagyságrendű költségvonzata is lehet egy balesetnek.
Manapság több bank szolgáltatásai között is megjelenik a magasabb kategóriás bankkártyák mellé biztosított egész éves utasbiztosítás is, azonban érdemes alaposan utánanézni, hogy pontosan mire is nyújt ez fedezetet, továbbá hogy melyik biztosítótársaság áll mögötte.

Mit fedez a bankkártyához tartozó utasbiztosítás?

Van amelyik bankkártya csomagban automatikusan benne van az utasbiztosítás, de van olyan is, ahol külön lehet igényelni. Az ilyen jellegű biztosítások többnyire alapszolgáltatást tartalmaznak és az éves díjuk nem több pár ezer forintnál.
Mit értünk alapszolgáltatás alatt?: baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást, valamint esetenként a felelősségbiztosítást is. Ezek nagyon hasznosak egy utazás során, azonban meg kell nézni a biztosítási összeghatárokat, mert azok nem biztos, hogy megfelelők lesznek a tervezett utazáshoz, illetve a területi hatállyal és időtartammal kapcsolatos megkötéseket is figyelembe kell venni. Ha például tengerentúli útra indul valaki, akkor a 3-5 millió forintos egészségügyi biztosítás nem fog akkora biztonságot adni, mert az ottani kórházi költségek ennél jóval magasabbra rúghatnak.
A sportolási célú utazásokat is érdemes megemlíteni, mert a bankkártyás utasbiztosítások sokszor kizárják a sportolás miatt bekövetkezett károkat, így például egy síbaleset költségeinek a térítése is kieshet a fedezeti körből. Ráadásul síelésnél az ember nem csak magának, de másoknak is tud kárt okozni, ha például egy balszerencsés eséssel elsodor valakit. A felelősségbiztosítás limitje már nem biztos, hogy fedezni fogja az őket ért károkat.

Milyen különbségek lehetnek a bankkártyás és az önálló utasbiztosítások között?

Az egyik különbség a térítési limitekben lehet: mivel az utazás célja nem mindig ugyanaz, ezért nem biztos, hogy minden utazáshoz elegendő a bankkártya mellé nyújtott utasbiztosítás. Emellett a szolgáltatások köre is eltérhet, mert az önálló utasbiztosítások alá olyan szolgáltatások is tartozhatnak, mint a gépjármű asszisztencia, a járatkésés vagy törlés térítése vagy az értéktárgyak lopásra vonatkozó fedezete. Ha már említettük a síelést, akkor itt példának hozhatjuk a síbiztosításokat, amelyek a helikopteres és hegyi mentést is tartalmazzák.

A családtagról se feledkezzünk meg, mert a bankkártyás utasbiztosítások többsége a kártya tulajdonosára vonatkozik, a vele utazó családtagokra nem, csak ha az külön ki lett rájuk is terjesztve.

Lehet valakinek egyszerre bankkártyás és önálló utasbiztosítása?

Természetesen lehet, azonban minden vagyonbiztosításra igaz, hogy csak egy biztosító ajánlatát lehet elfogadni. A vagyonbiztosítás alá tartoznak a szolgáltatások is, mint az autós assistance vagy az orvosi ápolás, így ezek költségét sem tudja a károsult mindkét biztosításra igénybe venni. Más a helyzet a baleset és életbiztosítási elemekkel, például egy halálesettel mindkét utasbiztosítás erre vonatkozó fedezete érvényesíthető. 

Ha nem biztos benne, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás elegendő lesz, akkor akár az utazás napján is köthet önálló utasbiztosítást.
Online kalkulátorunkban összehasonlíthatja az utasbiztosítási ajánlatokat és pár perc alatt meg is kötheti az utazásához megfelelőt:

2023 január 27.

Legfrissebbek

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.

2021 szeptember 24.
utasbiztosítás, síelés, síbiztosítás, útlemondás

A síelés megkülönböztetett helyen szerepel a biztosítások körében is és a rendszeresen síelők tudják, mennyire fontos a megfelelő felkészülés. Ráadásul a koronavírus árnyékában extra tényezőket is figyelembe kell venni.