Előzzük meg a lavinát!

  • utazás
  • utasbiztosítás
  • havazás
  • síelés
  • síbiztosítás
  • snowboard
  • lavina

Előzzük meg a lavinát!

De mégis mi az a lavina?

Röviden fogalmazva: hócsuszamlás. Bővebben kifejtve pedig, a hegyvilág.hu meghatározása szerint, lavina esetén: „Egy „meredek” lejtőn a hóréteg megindul, elkezd csúszni. A csúszás során sebessége megnő és egyre nagyobb hótömeget mozgat meg. A hólavinák kialakulásánál szerepet kap a hórétegek tulajdonságának eltérése, a lejtő dőlésszöge, a talaj anyaga, a hőmérséklet és a szél.”  Fontos tudnunk, hogy ezek a csuszamlások többnyire nem kevés kőzetet és jeget is tartalmaznak, valamint több száz km/h-s sebességre is felgyorsulhatnak, így semmiképp ne egy puha hótakarót képzeljünk el!

Mik a kiváltó okok?

Olykor természetes folyamatként indul zúdulásnak egy nagyobb hóréteg, ám az esetek döntő többségében személyek felelősek a lavinák kialakulásáért. Nem a kijelölt pályákon sportolókra kell ilyenkor gondolnunk, hanem a terepsíelőkre és -snowboardosokra, akik extrémebb kalandokat keresve letérnek a ratrakolt pályáról.

Sajnos sokszor nem sikerül felmérniük a lejtő meredekségét, a hóréteg állagát, illetve tapadását, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a jelzéseket – rosszabb esetben pedig nem is tudják, mit kéne figyelniük.
Az extrém terepre merészkedés nem feltétlenül jár együtt katasztrófával, azonban lényegesen több gyakorlatot és felkészültséget igényel, mint a kijelölt pályákon való lesiklás, sokan ráadásul tapasztalat nélkül vágnak bele, ami még inkább fokozza az amúgy is veszélyes sport kockázatát.

Mit tehetünk mi magunk, hogy elkerüljük a bajt?

Bejegyzésünkben a teljesség igénye nélkül sorolunk fel néhányat Henry Schniewind, a Telegraph szakértőjének tanácsaiból, de felhívjuk a figyelmet, hogy:

A LEGTÖBB SÍBIZTOSÍTÁS NEM TERJED KI A KIJELÖLT PÁLYÁN KÍVÜLI SÍELÉSRE!

Így, ha ilyen terveink vannak a lejtőkön, minden esetben járjunk utána, mire terjed ki biztosításunk, és keressünk olyat, amelyik vállalja ezt a kockázatot! Természetesen magasabb díjra kell számítanunk, hiszen fokozott kockázatról beszélünk.

Jöjjenek hát a tippek, amiket érdemes betartani:

  1. Tanuljuk meg az egyes lavinaveszély fokozatokat, mi mit jelent:

  2. Figyeljük az előrejelzéseket – még a síelést megelőző estén!
  3. Azonos érdeklődésű társakkal induljunk el - Utazzunk olyanokkal, akik hasonló kalandokat értenek szórakozás alatt, mint mi, így azonos terepen tudunk velük síelni, főleg, ha letérünk a kijelölt pályáról. Tartsuk a csoportméretet 3 és 5 ember között! Ha csak két ember tart együtt és az egyiküket baj éri, a másik egyedül marad, egyszerre kéne gondoskodnia társa mentéséről, valamint a segítségkérésről: szinte lehetetlen feladat. Azonban, ha több mint öten vagyunk, a csoport töredezetté válhat és a biztonsági kockázatok máris növekedhetnek.
  4. Vigyük magunkkal a szükséges felszerelést - Ha elhagyjuk a pályát, az összes lényeges eszköznek velünk kell lennie: lavina-jeladó, -szonda és lapát, hogy 15 percen belül vagy annál rövidebb idő alatt eljuthassunk társunkhoz, ha megtörténne a baj, ugyanis 15 perc elteltével a hó alatt eltemetve gyorsan csökken a túlélés esélye.
  5. Gyakoroljuk az említett biztonsági felszerelések használatát – végezzünk el évente egy 2-3 órás gyakorlati munkamenetet a biztonsági berendezések használatáról, és győződjünk meg róla, hogy társaink is hasonlóan cselekszenek – hiszen rajtuk múlhat túlélésünk!
  6. Mentsük el telefonunkba a szükséges hívószámokat – A helyi mentőszolgálat és segélyvonal legyen azonnal elérhető!
  7. Tervezzük meg az útvonalakat - Térképek, útmutatókönyvek és személyes tapasztalatok alapján, hogy ne kössünk ki váratlanul egy szakadék peremén. Figyeljük a figyelmeztető jelzéseket, ne veszítsük el éberségünket lesiklás közben!
  8. Tanuljuk meg felmérni a lejtők szögének nagyságát – Fontos, hogy be tudjuk azonosítani a 30 fokos vagy annál nagyobb lejtőket – ugyanis itt fordul elő a lavinák többsége.
  9. Kérdezzük a helyi szakembereket – a pályát felügyelő személyzet az egyik legmegbízhatóbb forrásunk az adott síterepet illetően.

!!! Minden esetben tegyük meg, ami csak tőlünk telik, legyünk körültekintőek és ne csak magunkra, de társainkra is vigyázzunk lesiklás közben!

Ha terepsíelést tervez, keresse a terméktájékoztatók között az erre kiterjedő biztosításokat, az utasbiztosítás ajánlatok összehasonlításánál pedig a "kijelölt pályán kívüli síelés" megjelölést!

 

2019 január 29.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.