EU-kártya és utasbiztosítás: melyik mire való?

  • eu-kártya
  • eek
  • európai egészségbiztosítási kártya
  • utasbiztosítás
  • utazás

Külföldre készülünk. Eszünkbe jut, hogy ilyenkor utasbiztosítást szoktak kötni, legalábbis sok helyen hallani róla, elgondolkodunk rajta, majd eszünkbe jut, hogy van EU-kártyánk, és megnyugodva vetjük el az utasbiztosítás ötletét. Helyesen tettük? Mire megyünk külföldön egy EU kártyával és mire mennénk egy jól megkötött utasbiztosítással? Mutatjuk:

Európai Egészségbiztosítási kártya (EEK)

Mire jogosít fel? 
Mint nevéből is sejthető, az európai egészségbiztosítási kártya európai országokban jogosítja fel tulajdonosát egészségügyi ellátásra. Egész pontosan a magyar egészségbiztosítás terhére vehetjük vele igénybe egy másik tagország orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásait, amennyiben átmenetileg tartózkodunk ott.

Milyen orvosi ellátásokra vonatkozik? 
Azokra, amelyekre az adott tagállam társadalombiztosítással rendelkező polgárai is jogosultak. Amennyiben ezen szolgáltatások valamelyike önrész-köteles, úgy azt az EU-kártyával rendelkezőnek is meg kell fizetnie.

Ki igényelheti az EU-kártyát és hogyan?  
Minden magyar egészségügyi ellátásra jogosult személy, aki Magyarországon, vagy bármely más EU tagállamában állandó lakcímmel rendelkeznek. A kártya a járási hivataloknál személyesen, vagy postai úton, valamint ügyfélkapun keresztül írásban igényelhető.

Hol érvényes?  
Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban és Svájcban, részletesen:
Ausztria, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Hollandia, Olaszország, Belgium, Írország, Portugália, Ciprus (görög rész), Izland, Románia, Csehország, Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Lettország, Svájc, Egyesült Királyság, Liechtenstein, Svédország, Észtország, Litvánia, Szlovákia, Finnország, Luxemburg, Szlovénia, Franciaország, Málta, Szerbia*, Görögország, Németország
* Szerbiában a két állam egészségbiztosítói közötti megállapodás alapján sürgősségi ellátások vehetők igénybe átmeneti tartózkodás esetén EU-kártyával.

Utasbiztosítás

Az utasbiztosítások az egészségügyi ellátáson túlmutatnak, sokkal szélesebb körű szolgáltatást nyújtanak a külföldön bajba szorultak számára, így nem is lehet egy kategóriába sorolni őket az EU-kártyával.

Az utasbiztosítás előnyei az EU-kártyával szemben:

  • A biztosítók teljes körű, 24-órás, magyar nyelvű asszisztencia-szolgáltatást nyújtanak. Az asszisztencia-szolgáltatás megszervezi a bajbajutott személy mentését, orvosi ellátását, kapcsolatot tart az orvossal, kórházzal, konzíliumot biztosít, tolmácsol, értesíti a hozzátartozókat, szükség esetén pénzsegélyt továbbít, lehetővé teszi a tartósan kórházban fekvő sérült rokoni látogatását, segítséget nyújt sérült személygépkocsi hazahozatalához, stb.
  • Fedezheti a teljes ellátási költséget, minden egészségügyi intézményben, magánkórházban is
  • Megköthető minden magyar állampolgárra, függetlenül attól, hogy van-e társadalombiztosítása
  • Megfelelő csomag megkötése esetén fedezi a sérült hazaszállítását a szerződésben meghatározott összegig
  • Tartalmazhat olyan elemeket, amelyekre nagy szüksége lehet minden utazónak:
    • poggyászbiztosítás (útipoggyász vagy úti okmány ellopása vagy sérülése esetére),
    • baleset miatti kórházi ellátás idejére napidíj,
    • csonttörés esetén egyösszegű térítés,
    • poggyász késedelmes megérkezése esetén kártérítés,
    • autós assistance biztosítás, ha gépjárművünkkel történik valami,
    • jogvédelmi biztosítás (óvadék és ügyvédi költségek kifizetése),
    • felelősségbiztosítás, harmadik személynek okozott kár esetén.

Mi a teendőnk, ha problémánk akad?  
Elsőként minden esetben a kötvényünkön szereplő asszisztencia telefonszámát kell tárcsáznunk, ahol megadják a szükséges tájékoztatást és további teendőinket a folyamatban.

Mire számíthatunk egészségügyi probléma esetén?  
Miután telefonon egyeztettünk az asszisztencia szolgáltatóval, ők elkezdik leszervezni a velük szerződésben lévő egészségügyi intézményekkel ellátásunkat, amint a korábbi bekezdésben is részleteztük: felkészítik őket érkezésünkre, tájékoztatják állapotunkról, miközben velünk is kapcsolatban maradnak. Egy ilyen esetben nincs más dolgunk, mint követni az utasításokat, biztosítónk pedig a háttérben rendezi majd a szükséges egyéb teendőket (pl. tolmács, esetleg szállítás szervezése, anyagiak rendezése stb).

Amennyiben azonban nem vesszük igénybe az asszisztencia segítségét és saját magunknak keresünk egészségügyi intézmény, amely nincs szerződésben a szolgáltatóval, úgy készüljünk rá, hogy helyszínen nekünk kell majd állni az anyagiakat. Hazatérésünk illetve az eredeti számlák bemutatása után biztosítónk pedig megtéríti az orvosilag indokolt költségeket.

Mikor kell megkötnünk az utasbiztosítást?  
Magyarország területén, az utazás megkezdése előtt kell megkötnünk utasbiztosításunkat ahhoz, hogy érvényes legyen.

Az egyéni utasbiztosítások megkötésekor „szabad kezet kapunk”, válogathatunk a biztosítók kínálatai között, hogy végül tervezett utazásunkra szabva köthessük meg azt. Így mi dönthetjük el, hogy:

  • melyik országba legyen érvényes
  • hány napig legyen érvényes
  • milyen szolgáltatásokat tartalmazzon, mekkora felső költséghatárokkal
  • milyen kiegészítő szolgáltatásokat tartalmazzon (pl. autós assistance, kártérítés légi járatok késése esetén)
  • vonatkozzon-e extrém sportokra is (pl. síelés, snowboard, jet-ski)

Mivel a biztosítók különböző termékei eltérő szolgáltatásokat nyújtanak, mindig érdemes azokat összehasonlítani, és az után kiválasztani, amelyiket megfelelőnek találunk, hiszen más és más szolgáltatásra lehet szükségünk egy rövid európai városnézés alkalmával, mint egy hosszabb ázsiai körút során.

Összegzés  
Természetesen hasznos, ha az ember rendelkezik EU-kártyával, ami ráadásul ingyenesen kiváltható, de külföldre utazás során az alap egészségügyi ellátáson kívül másra nem elég. Az egyéni utasbiztosítással azonban egyszerűen és átláthatóan kiválaszthatjuk a nekünk szükséges paraméterekkel rendelkező utasbiztosítást, ami valódi segítséget jelenthet egy külföldi szorult helyzetben, napidíja pedig már párszáz forinttól elérhető.

CLB Tipp: Javasoljuk, hogy külföldi utazás előtt az EU-kártya kiváltása mellett kössön megfelelő utasbiztosítást is!

Online akár közvetlenül indulás előtt is megköthetjük utasbiztosításunkat a CLB kalkulátorán keresztül, hiszen mindez csak néhány kattintást vesz igénybe:

 
Először hasonlítsuk össze a különböző biztosítók ajánlatait, majd azután válasszuk ki és kössük meg az saját igényeinknek leginkább megfelelőt!

2020 január 20.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.