Kérdések és válaszok az idei nyaraláshoz

  • utasbiztosítás
  • utazás
  • covid
  • útlemondás

A felhőtlen utazáshoz eddig is szükség volt utasbiztosításra, hiszen számtalan olyan szituáció adódhat, amikor azonnali segítségre van szükség. Idén nyáron a külföldre utazóknak még inkább érdemes felkészülniük a nem kívánt helyzetekre, mert akár napról-napra változhatnak a körülmények. A COVID fertőzés egy új, de sajnos nagyon is valós kockázat, amely újfajta kérdéseket vet fel az utazásra készülőkben:

1. Lehet-e utasbiztosítást kötni arra az esetre, ha koronavírus fertőzés miatt meghiúsul az utazás?

Vannak olyan utasbiztosítási csomagok, amelyek útlemondást is tartalmaznak, így ha igazolt koronavírus fertőzés miatt meghiúsul a nyaralás, akkor a biztosító bizonyos összeghatárig megtéríti a már kifizetett foglalásokat. A kalkulátorunkban ezeket a csomagokat „útlemondás” és „szolgáltatás járvány esetén” ikonokkal jelöltük.

Fontos megemlíteni, hogy a biztosító nem fizeti ki a lefoglalt utazást abban az esetben, ha a célországban romlik a koronavírus helyzet és határzárt rendelnek el, vagy az utazó félelemből le szeretné mondani az utazást.

2. Hol lehet utánanézni a célországra vonatkozó utazási korlátozásoknak és a biztonsági besorolásnak?

A Konzuli Szolgálat weboldalára kerülnek fel az éppen aktuális rendelkezések, amiket azért is érdemes követni, mert a biztosítók térítési területei is ehhez igazodnak. A jelenlegi helyzetben vannak olyan országok, amelyek a magyar oltási igazolvánnyal szabadon látogathatók, vannak, amelyekhez az Európai Uniós COVID- igazolvány szükséges, és van olyan is, ahova csak meghatározott célokkal lehet beutazni.

3. Az Európai Uniós COVID- igazolvány kiváltja-e a magyar védettségi kártyát?

A két igazolványra eltérő szabályok vonatkoznak: a magyar védettségi igazolvány mellé ki lehet váltani az uniósat is, melyet az unió valamennyi országa elfogad azzal a feltétellel, hogy az utazó az EMEA által jóváhagyott oltások valamelyikét kapta. A magyar védettségi kártyát csak azok az országok fogadják el, akikkel külön kétoldalú megállapodást kötött Magyarország, illetve ahova korlátozás nélkül beengedik a magyar állampolgárokat.

4. Mi történik, ha külföldön karanténba kerül?

Kevés olyan utasbiztosítási csomag van, ami tartalmazza a külföldi hatósági karantén esetén felmerülő költségeket, de azért erre is van példa, főleg a komplexebb csomagoknál. Ebben az esetben a biztosító bizonyos összeghatárig fedezi az elrendelt hatósági karantén miatti többletköltségeket, így ha utazásképtelenné válik, akkor a szállás és a későbbi hazautazás költségei miatt sem kell aggódnia.

5. Milyen egészségügyi ellátásokat fedezhet az utasbiztosítás?

A kialakult helyzet miatt az utasbiztosítások nagy részébe belekerült a koronavírus miatti sürgősségi orvosi-és egészségügyi ellátás fedezete, és van, ahol beletartozik az első hatóságilag elrendelt teszt is. Itt viszont figyelembe kell venni a területi hatályt, amit a Konzuli Szolgálat besorolása alapján határoznak meg, tehát biztosítási szempontból nem mindegy, hogy az illető melyik országban fertőződött meg.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a járvánnyal kapcsolatos ellátás mellett az utasbiztosítások fedezik a balesetből és betegségből eredő orvosi ellátásokat, a sürgősségi fogászati ellátást, a beteg orvoshoz szállítását (akár mentőhelikopterrel is) vagy a külföldről történő hazaszállítását és a közvetlen családtag kiutazását is. Egy külföldi orvosi ellátás igencsak meg tudja terhelni a családi kasszát, hiszen országtól függően, akár több millió forint is lehet a kórházi számla vége, aminek a terhét a helyszínen átveszi az utasbiztosítás.

A terméktájékoztatók és szerződési feltételeket megismerése mindenkinek erősen ajánlott, mert az egyes biztosítók gyakorlata más és más a vírussal kapcsolatban. A terméktájékoztatókat és a csomagok tartalmát kalkulátorunk eredményoldalán is összehasonlíthatja, emellett az alábbi oldalunkon >> tájékozódhat az éppen aktuális beutazási szabályokról és az egyes biztosítók térítési területeiről.

2021 július 23.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.