Készüljünk okosan a külföldi nyaralásra!

  • utazás
  • utasbiztosítás
  • biztonság
  • járvány
  • koronavírus
  • karantén
  • nyaralás
  • külföld
  • külföldi nyaralás

Ugyan még fokozott előírásokat kell betartanunk itthon is, egyre többen gondolkozunk az idei külhoni nyaralásokban is, hiszen számos európai ország nyitotta meg határait az elmúlt időszakban. Nem tudhatjuk, mit hoz a közeljövő, ugyanakkor, ha útnak indulunk, tegyük azt felelősségteljesen és felkészülten, hogy nem csak magunkra és családunkra, de embertársainkra is vigyázzunk.

Az alábbi támpontok mentén mindenképpen haladjunk végig az idei nyaralás tervezésének 0. lépéseként!

Mivel utazzunk?

Döntsük el, milyen messzire szeretnénk menni: például horvát fürdőzést vagy francia városlátogatást szeretnénk – a döntésben mérlegelnünk kell, hogy saját autóval szeretnénk menni, ahol utunk során szinte senkivel nem kerülünk kontaktusba, (ugyanakkor, ha messzebbre megyünk több határon is át kell kelnünk), vagy a tömegközlekedési eszközöket választjuk (repülő, vonat, busz).
Ezután nézzük meg, az esélyes célországokban jelenleg milyen beutazási politika van érvényben, hiszen itt is lehet, hogy akadályba ütközünk, ugyanis még messze nem mindenhol törölték el a kötelező kéthetes karantént a határátlépést követően! Ha pedig nem tájékozódunk erről előzetesen és váratlanul karanténba kerülünk, úgy bizony ki kell majd fizetnünk az emiatt felmerült többletköltségeket, mivel az utasbiztosítások fedezete nem feltétlen terjed ki a karanténra.

Hova foglaljunk szállást?

Számíthatunk rá, hogy az apartmanok népszerűsége megnövekszik ezen a nyáron, ugyanakkor a hoteleket, szállodákat sem kell elsőre elutasítanunk: érdeklődjünk bátran, milyen higiéniai, vírusvédelmi előírásokat alkalmaznak a nekünk tetszetős helyeken! Arra is készüljünk ugyanakkor, hogy a svédasztalos szolgáltatásokat nem a szokott formában „találhatjuk”, hiszen a közös konyhai eszközök használata az egyik legnagyobb rizikófaktor a vírusok terjedése tekintetében.
Érdemes minél közelebb az utazás napjához lemondható szállásokat foglalnunk – így, ha néhány nappal indulásunk előtt derül ki, hogy például lezárja egy ország a határait, karantént vezetnek be, vagy mi gondoljuk meg magunkat, kötöttségek nélkül visszaléphetünk - ugyanis még a sztornóbiztosítások sem fedezik a félelemből visszamondott utazásokat!

Hogyan gondoskodjunk a biztonságról?

Minden körülmények között tartsuk be az előírt egészségvédelmi szabályozásokat: amennyiben csak maszkban léphetünk be egy helyiségbe (például üzletek, várótermek), úgy magunk és mások biztonsága érdekében ne akarjuk elbliccelni azt! Emellett általánosságban számíthatunk rá, hogy a tömegközlekedési eszközökön találkozunk ilyen jellegű kötelező előírásokkal, sőt, a testhőmérsékletünket is ellenőrizhetik utunk során.
Az utasbiztosításnak a jelen körülmények között is kiemelt fontossága van, semmiképpen se feledkezzünk meg róla! Nyugodtan megköthetjük biztosításunkat már szállásunk lefoglalásakor is, hiszen, ha mégis visszamondanánk az utat, a kockázatkezdet időpontja előtt az utasbiztosítás is lemondható, annak befizetett díja visszatéríthető.
Ha azonban az indulás napjáig várnánk vele, akkor is egyszerűen megköthetjük: utasbiztosításunk kockázatviselése ugyanis a díjbefizetést követően azonnal - bizonyos társaságoknál néhány óra elteltével* - aktiválódhat, csak arra figyeljünk, hogy még országhatáron belül tartózkodjunk a kötés pillanatában!

A CLB oldalán percek alatt kalkulálhatunk és meg is köthetjük a kiválasztott biztosítást:

 
Mi történik, ha mégis megbetegszünk külföldön?

A külföldön történő megbetegedésekkel (pl. koronavírus is) kapcsolatban például az alábbiakban segíthet nekünk az utasbiztosítás:

  • orvosi vizsgálatok költsége
  • mentős szállítás költsége
  • kórházi ellátás költségtérítése
  • gyógyászati eszközök költségtérítése
  • hozzátartozók felmerült többletköltségei (pl. meghosszabbított szállás-, extra telefonköltség)

Azonban ne feledjük, nem csak betegség, baleset esetén számíthatunk az utasbiztosításra, hiszen többek között az alábbi fedezeteket is tartalmazhatja:

  • poggyászbiztosítás (eltűnés, elveszítés esetén)
  • biztosítás járatkésésre
  • felelősségbiztosítás
  • autós asszisztencia

A CLB utasbiztosítás kalkulátorban jól láthatóan jelölve vannak a koronavírussal kapcsolatos megbetegedésre és kezelésre vonatkozó fedezetet tartalmazó utasbiztosítási ajánlatok, keresse az alábbi ikonokat a listában:

Szolgáltatás járvány esetén is
Plusz fedezetek járvánnyal kapcsolatos eseményekre Európában
Csökkentett szolgáltatások járvány esetén
Nem térít járvány esetén

 

 
*Pontos részleteket a termékfeltételek között talál.

2020 július 01.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.