Miért nem játék a síbiztosítás?

  • síelés
  • utazás
  • utasbiztosítás
  • síbiztosítás
  • snowboard
  • ausztria

Felelősségteljes utazóként tisztában vagyunk vele, hogy külföldi utak előtt minden esetben érdemes utasbiztosítást kötnünk, hogy nem várt helyzetektől, kiadásoktól kímélhessük meg magunkat, segítséget kaphassunk, ha valami probléma történne kint létünk során.

A határon túli utazások sorából azonban mindenképpen kilóg a síelés, nem véletlenül kell megkülönböztetnünk biztosítási szempontból is: mivel egy ilyen túra során kifejezetten sportolni indulunk, sokkal több és magasabb kockázatnak vagyunk kitéve, mint egy hétvégi andalgós városlátogatás során.

Milyen kisebb-nagyobb baleseteket szenvedünk el leggyakrabban téli sportok űzése során?

  • ficam, rándulás
  • csonttörés, repedés
  • izom-, szalagszakadás
  • agyrázkódás
  • belső szervek sérülése

Ha a sípályán egy ficamnál erősebb fokú sérülés ér minket, nagy valószínűséggel nemhogy a kórházig nem fogunk tudni egyedül eljutni, de még a lejtőről sem leszünk képesek lejönni segítség nélkül. Ilyenkor lehet szükségünk a helikopteres mentésre, ami bár ijesztően hangzik, sok esetben az egyetlen megoldás, hogy a hegyen rekedt sérültet biztonságosan el lehessen szállítani a helyszínről, és megkaphassa a kellő orvosi segítséget.
Ha azonban különösen súlyos sérülésről van szó, nem is kérdés, hogy a leggyorsabb mentési módot kell alkalmazni, ami egyértelmű, hogy a levegőben történik. Természetesen ilyen esetekben mindig a felépülésünkre kell koncentrálni, azonban nem kerülhetjük el, hogy idővel a kórházi költségekkel is szembenézzünk, amik sokkoló meglepetésként érhetnek minket. Egy helikopteres mentés önmagában millió forint feletti költségű lehet, ha pedig műtétre is sor kerül, további milliós tételekben kellhet gondolkodnunk, de egy-egy kisebb sebészeti beavatkozás – gipszelés, kiugrott váll helyretétele – is több mint százezer forintos díjat vonhat magával.

A felsorolt fokozott kockázat miatt a síbiztosítások napidíja valamennyivel magasabb is, mint egy általános utasbiztosításé, de ez a díj még mindig elenyésző: kevesebbe kerülhet, mint egy cappuccino elfogyasztása a hüttében. Megkötése online pedig kevesebb időt vesz igénybe, mint az említett ital elfogyasztása - kanapénkban ülve, vagy akár autónkban a határ előtt is elvégezhetjük, pár kattintással.
 

 
Mit tehetünk mi, hogy elkerüljük a bajt?

A balesetek általában előre nem kiszámíthatóan történnek, mégis sokat tehetünk elkerülésük érdekében, ha megfogadjuk a következő tanácsokat:

  1. Mindig körültekintően, tudásunknak megfelelően és a szabályokat betartva csússzunk, figyeljünk társainkra is!
  2. Ne fogyasszunk alkoholt, ha csúszni indulunk! Az alkoholos befolyásoltság tompítja figyelmünket és lassítja reflexeinket, valamint biztosításunk feltételeiből is kizárhat minket, hiszen a biztosítók nem kötelesek téríteni, ha módosult tudatállapotban okozunk vagy szenvedünk balesetet!
  3. Ne feledjük, a legtöbb síbiztosítás nem terjed ki a kijelölt pályán kívüli síelésre, ezért kötés előtt mindig tájékozódjunk erről, ha terepsíelni szeretnénk! Freeride síelésre mindig több fős társasággal induljunk, megfelelően felkészülve!
  4. Ha évközben nem sportolunk, a síelés előtti hetekben kezdjük el testünket és izomzatunkat hozzászoktatni a testmozgáshoz, illetve a síelések előtti nyújtásokat se felejtsük el!
  5. Ha van rá módunk, szaunázzunk síelés után, hogy izmaink ellazuljanak, és regenerálódhassanak a másnapi újabb igénybevétel előtt!

*Ha autóval megyünk síelni, mindig kössünk kiegészítő autós assistance biztosítást, hiszen így biztosíthatjuk be magunkat, hogy az utunkat megszakító problémák esetén (pl. közúti baleset, leállás, vontatás, szervizbe szállítás) megkaphassuk a szükséges technikai és anyagi segítséget, és gördülékenyen folytathassuk utunkat!

2019 december 09.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.