Mire való az útlemondás biztosítás?

  • utasbiztosítás
  • útlemondás biztosítás
  • sztornó biztosítás
  • külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások, és még az idei nyár is bizonytalanabb a szokásosnál az utazást tekintve – bár most főként a repülőtereken tapasztalható fennakadások miatt. Gyakori kérdés az utazók részéről, hogy fedezi-e a sztornó biztosítás, ha pozitív PCR teszt miatt nem tudnak elutazni, vagy ha a légitársaság törli a járatukat az utolsó pillanatban. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

Mire szolgál az útlemondás biztosítás?

Ahogy a neve mutatja, a meghiúsult utazásokra nyújt kártérítést, nem mindegy viszont, hogy milyen okból kellett lemondani az utazást. A sztornó biztosítás alapvetően a biztosított személyek utazásképtelensége esetén térít, ha velük vagy közvetlen hozzátartozójukkal történik baleset, súlyos betegség vagy haláleset, illetve olyan váratlan esemény, mint például hogy betörtek az otthonukba vagy elveszítették a munkájukat. A sztornó biztosítás fedezetet nyújt, ha ilyen okokból a biztosított nem tud elutazni, vagy idő előtt meg kell szakítania az utazását.

A váratlan megbetegedésbe beletartozik az is, ha az utazás előtt elvégeztetett PCR teszt pozitív lett, és emiatt nem tudott elutazni a biztosított, vagyis ilyen esetben is térít a biztosítás.

Mikor nem térít az útlemondás biztosítás?

Értelemszerűen például akkor, ha nem a fentiekhez hasonló súlyos körülmény áll be, vagyis ami miatt az utazónak nem kell feltétlenül lemondania az utazást: ha éppen rossz az idő az úticélon, vagy meggondolta magát, esetleg mégsem ér rá elutazni. De nem térít a biztosítás akkor sem, ha nem váratlan megbetegedés vagy baleset történt, hanem régóta ismert betegségről vagy előre tervezett, nem sürgős kórházi kezelésről, esetleg csak egy megfázásról van szó.

Emellett vannak egyéb kizárások is, amik főként a koronavírussal kapcsolatban szoktak felmerülni:

  • ha az utazó a koronavírustól való félelem miatt nem indul el (például felfutó járvány idején),
  • ha határzár miatt nem lehet kiutazni,
  • vagy ha a munkáltató (pl. iskola, egészségügyi intézmény) tiltotta meg a külföldre való utazást.

Az idei nyáron a légiközlekedésben tapasztalt fennakadásokkal kapcsolatban azt is tudni kell, hogy az útlemondás biztosítás nem fedezi a járattörlést – aki szeretne felkészülni erre az esetre, az az utasbiztosítási csomagok közül választhat olyat, ami tartalmaz ilyen fedezetet.

Mire nyújt kártérítést?

Alapvetően bármilyen előre kifizetett utazási szolgáltatásra és a lemondás miatt felszámított kötbérre: utazási iroda részére előre befizetett összegre, utazási költségre (például repülőjegyre), a lefoglalt szállás befizetett szállásköltségére stb. A lényeg, hogy ezeknek a költségeknek a befizetését az utazó számlával igazolni tudja.

Fontos, hogy a biztosító maximum a biztosítási szerződésben feltüntetett limitig fizet kártérítést, út megszakítása esetén pedig a hátralévő napokra időarányosan térít.

Mikor kell vagy érdemes megkötni?

Léteznek önállóan, vagy az utasbiztosítási csomag részeként megköthető sztornó biztosítások, az egyszerűség kedvéért érdemes lehet ez utóbbit választani.

Jó tudni, hogy a biztosítók megszabhatnak türelmi időt a biztosítási fedezetre, például hogy az utazás megkezdése előtti 30 napban vagy az út lefoglalását követő 15. nap után már nem lehet megkötni a biztosítást. Létezhet valamennyi várakozási idő is a fedezet kezdetére vonatkozóan, például hogy az csak a biztosítás megkötése után 48 órával veszi kezdetét.

Azt tanácsolhatjuk mindenkinek, aki útlemondás biztosítás iránt érdeklődik, hogy gondosan olvassa át a biztosítási feltételeket, mert a biztosítók feltételeiben jelentős eltérések lehetnek – alapvetően az út lefoglalását, a repülőjegy megvételét és a szállásfoglalást követően érdemes minél előbb megkötni a sztornó biztosítást is.

Az önrész

A sztornó biztosítási szerződés előírhat valamilyen arányú önrészt a kárkifizetésekkel kapcsolatban, ha van ilyen, akkor általában 10-20% szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy ha az utazónak le kell mondania az utazást, az önrész mértékével csökkentett kártérítési összeget fizeti a biztosító.

Ha tényleg bekövetkezik a baj – mit kell bemutatni a biztosító részére?

Ha valamilyen (feltételeknek megfelelő ok miatt) valóban le kell mondani az utazást, ezekre a dokumentumokra lesz szükség:

  • az útlemondás okát igazoló dokumentum – pl. betegségről szóló szakorvosi igazolás, kórházi lelet, hatóságilag elismert pozitív PCR teszt stb.,
  • és az előre kifizetett tételekről szóló szerződések, számlák: pl. repülőjegyről, szállásról, belépőjegyekről.

Ezeket tehát érdemes gondosan megőrizni, egy helyre gyűjteni, hogy ha szükség lenne rájuk, könnyen elő lehessen keresni őket.

Utasbiztosítás kalkulátorunkban egyszerűen meg lehet találni az útlemondás biztosítást is tartalmazó utasbiztosítási ajánlatokat: elég csak bepipálni az igényt a kalkuláció elején.

2022 július 25.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.

2021 szeptember 24.
utasbiztosítás, síelés, síbiztosítás, útlemondás

A síelés megkülönböztetett helyen szerepel a biztosítások körében is és a rendszeresen síelők tudják, mennyire fontos a megfelelő felkészülés. Ráadásul a koronavírus árnyékában extra tényezőket is figyelembe kell venni.