Ezekre vigyázzon, ha egzotikus utazásra készül

  • egzotikus utazás
  • utasbiztosítás
  • utazás
  • külföld
  • nyaralás

Hazánkban még nyakig vagyunk a télben, az átlagoshoz képest melegebb idő pedig kifejezetten szokatlan – számítunk még nagy fagyokra… Nem is csoda, hogy ebben az időszakban többen szívnának magukba egy kis plusz D-vitamint és néhány hétre elrepülnének a „nyárba”. A légitársaságok széles kínálatának köszönhetően ma már a világ bármelyik pontjára eljuthatunk, lehetőségeinknek maximum anyagi korlátaink szabhatnak határt: a csábítás pedig, hogy magunk mögött hagyjuk a mínuszokat és melengető napsütésre cseréljük, bizony megérheti az áldozatot!

Bármelyik égtáj felé is induljunk el, már utazásunk tervezésekor, szálláshelyünk paramétereinek meghatározása mellett kezdjünk el tájékozódni azokról az esetleges helyspecifikus óvintézkedésekről, melyeket célszerű (vagy kötelező!) megtennünk indulás előtt egészségünk védelme érdekében.

Az elmúlt hetek eseményeiből sokat tanulhattunk: bármikor megtörténhet, hogy egy váratlan eseménysorozat (legyen az járvány, mint pl. Vuhan, bővebben Hupej tartománya) olyan extrém körülményeket teremt, amik hatalmas hatással vannak a nemzetközi utazásokra. A koronavírus példáján láthatjuk, milyen az, amikor a külügyminisztérium utazásra nem javasolt térséggé nyilvánít egy régiót. Mit jelent ez a kifejezés? Röviden és tömören azt, hogy veszélyes a térségbe utaznunk saját testi épségünkre nézve. Az utasbiztosítás nem fog szolgáltatni, konzuli segítségre nem alapozhatunk, tehát baj esetén senkihez sem fordulhatunk. Ha oda utazunk, azt kizárólag saját felelősségre tehetjük meg – így valóban mindenképp bölcs döntés távol maradni az ilyen zónáktól, ahol a tiltás oka többnyire járványveszély, háborús/polgárháborús helyzet, fokozott terrorveszély vagy egyéb rendkívüli körülmény.

Szerencsére ez jóval kevesebb régiót érint, de a járványok mellett az általánosan jelenlévő, kevésbé nagy hangot kapó fertőzésekkel szemben is elővigyázatosnak kell lennünk, ha pl. egzotikus utazást tervezünk (ezek az „egzotikus” területek: Ázsia, Afrika, Dél-Amerika és a Karib térség). Ezért néhány dologra akkor is oda kell figyelnünk, ha mások nem hívják rá fel a figyelmünket:

  • Oltassuk be magunkat a térségben fellelhető fertőző betegségekkel szemben! Ezek kontinenstől függően változóak lehetnek, de leggyakrabban a Hepatisis A és B, a tífusz, malária, sárgaláz, helyi paraziták által terjesztett betegségek ellen szükséges kialakítanunk a védelmet. Mivel bizonyos oltásokat ezek közül sorozatként kaphatunk meg, indulás előtt legalább 7-8 héttel látogassunk el egy oltóközpontba, ahol pontosan megmondják, milyen oltásokra lesz szükségünk.
  • Tájékozódjunk, iható-e a csapvíz az adott területen! Sok országban nem olyan fejlett a csatornázási és vízellátási rendszer, mint itthon, de az eltérő baktériumokhoz szokott immunrendszer miatt sem ajánlatos egzotikus utak során csapvizet fogyasztani. Nem feltétlenül kapunk el súlyos betegséget, de egy kisebb, hasmenéssel járó fertőzés is megbélyegezheti vakációnk hangulatát. A biztonság kedvéért inkább fogyasszunk palackos vizet.
  • Ahol nem iható a csapvíz, ott ne fogyasszunk héjas gyümölcsöt, zöldséget sem, ugyanis nagy valószínűséggel csapvízzel mosták meg. Inkább együk a hámozhatókat, vagy inkább teljes mértékben kerüljük a nyers gyümölcsöket és zöldségeket a békesség érdekében.
  • Ne fogyasszunk alacsony higiéniájú utcai kifőzdékből, inkább a szállodában, étteremben étkezzünk.
  • Mindig tartsunk magunknál kézfertőtlenítő gélt, amit bármikor előkaphatunk táskánkból és gyakran mossunk kezet! Ha tömegközlekedünk, vagy turistáktól nyüzsgő helyen járunk, fertőtlenítsünk még gyakrabban, hiszen egy kilincs megmarkolása is hordoz magában fertőzésveszélyeket!

Mi történik, ha mégsem sikerült eléggé körültekintőnek lennünk, és olyan betegséget kaptunk el, ami azonnali orvosi ellátást is igényel? Ehhez sem kell súlyos fertőzésre gondolni, elég néhány számunkra ismeretlen baktérium, mely hányáshoz, hasmenéshez vezethet – és fel is merülhet a kiszáradás veszélye, ami bizony kórházi ellátás igénybevételéhez is vezethet. Ebben az esetben fogjuk értékelni utasbiztosításunkat. Ilyenkor ugyanis nincs más dolgunk, mint tárcsázni a kötvényen szereplő asszisztencia telefonszámát, ami a nap 24 órájában elérhető, majd követni az ott kapott utasításokat. Sem a szervezkedés, kórház-keresés, vagy tolmács, sem az anyagiak miatt nem kell aggódnunk. Azonban indulás és biztosításkötés előtt mindig tájékozódjunk, milyen feltételei vannak utasbiztosításunk érvényességének (pl. elő van-e írva bizonyos védőoltások megléte)!

Oldalunkon szó szerint pár kattintással kiszámolhatja, és összehasonlíthatja a biztosítók adott térségre vonatkozó utasbiztosítás ajánlatait:

2020 február 11.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.