Hogyan válassza ki az ideális utasbiztosítást a nyaralásához?

  • utasbiztosítás
  • utazás
  • nyaralás
  • külföld

Mindenki máshogy képzeli el a tökéletes nyaralást: van, aki a tengerpartra vágyik, mások inkább várost néznének, de olyan is akad, aki az aktív pihenés híve, és a sportolást választja kikapcsolódásul. Idén még fontosabb, hogy ne induljon el utasbiztosítás nélkül, viszont az utazás jellegétől függően, más és más szempont szerint célszerű azt megkötni. Egy hétvégi horvátországi kiruccanáshoz más biztosítási csomagot érdemes választani, mint egy via ferrata túrához a francia Alpokban.
Az utazás céljától függően összeszedtünk néhány szempontot, amik segíthetnek a megfelelő utasbiztosítási csomag kiválasztásában:

1. Általános célú utazás

Pár napos út valamelyik szomszédos országba, autóval

Ha csak egy rövid kiruccanást tesz a közeli országok valamelyikébe, akkor a napi pár száz forinttól megköthető általános utasbiztosítási csomagok megfelelőek lehetnek, mivel ezek magukban foglalják az olyan gyakori káreseményeket, mint a baleset vagy betegség, valamint a poggyász ellopása, sérülése.

Amennyiben autóval vág bele a külföldi útnak, úgy az egész nyaralást elronthatja, ha lerobban az autó. Egy idegen országban ez még nagyobb stresszel jár, hiszen hirtelen azt sem tudja, kihez forduljon, esetleg nem is beszéli az adott ország nyelvét. Az autós assistance szolgáltatást tartalmazó biztosítások keretében 0-24 órában tud segítséget kérni az autó műszaki meghibásodása esetén, és a helyszíni javításon túl tartalmazhatják a bérautó biztosítását, valamint a továbbutazás megszervezését is.

Hosszabb utazás repülővel

Abban az esetben, ha hosszabb időt szeretne külföldön tölteni, ráadásul repülővel utazna, a magasabb kategóriás utasbiztosítási csomagok lehetnek ideálisak, mivel egy ilyen útnál komolyabb kellemetlenséget tud okozni egy-egy káresemény, valamint a költségek is magasabbak lehetnek. A rendszeresen utazókkal például szinte biztos, hogy megesett már járatkésés, esetleg járattörlés is, ami már az induláskor rányomhatja bélyegét az egész nyaralásra.
Szerencsére erre is van megfelelő utasbiztosítás, ami ilyenkor enyhíteni tud a kellemetlen szituáción. Bár ezek a csomagok valamivel többe kerülnek, mint az alap utasbiztosítási tételeket tartalmazók, ugyanakkor cserébe szélesebb körű szolgáltatást kaphat.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen összeghatárokig fizet a biztosító például az orvosi kezelésekért, hiszen egyes országokban (Svájc, Franciaország, USA stb.) már egy kisebb ellátásnak is milliós költségei lehetnek, nem is beszélve a kórházi napidíjakról.

2. Sportolási célú utazás

Ugyancsak más biztosítási kategória az, amikor valaki kifejezetten az aktív kikapcsolódást keresi, főleg ha extrém sportolni megy az adott országba. Számos olyan sporttevékenység van, amelynél nagyobb a sérülés esélye és speciális ellátásra is szükség lehet: például ha síelés, snowboardozás vagy éppen hegymászás közben baleset éri, akkor szükség lehet hegyi mentésre és mentőhelikopter bevetésére is, melyeknek költségei biztosítás nélkül igen magasak lehetnek.
De nyáron a búvárkodásnak, a szörfözésnek vagy a jetskizésnek is megvannak a maguk veszélyei, így itt is ajánlott a sportbiztosítási csomagokat választani, melyek magasabb egészségügyi és baleseti fedezetet kínálnak.

Ha olyan sportot űz, amihez speciális felszerelés szükséges, akkor javasoljuk, hogy nézze meg, hogy a poggyászbiztosítás kiterjed-e a sportfelszerelés ellopására, elrablására, illetve a balesetből eredő sérülésére.

Az elmúlt év távlatából nem mehetünk el amellett sem, hogy a választott biztosítás térít-e, ha a koronavírussal összefüggő káresemény történik az utazás alatt. Az utasbiztosításokkal kapcsolatos koronavírus tudnivalókról itt >> olvashat részletesebben.
 

2021 június 04.

Legfrissebbek

2023 január 27.
utasbiztosítás, utazás, bankkartya

A bankkártya mellé járó vagy igényelhető utasbiztosítás nem biztos, hogy minden helyzetben kihúzza az embert a bajból. Összeszedtük az önállóan köthető és a bankkártya mellé járó utasbiztosítások előnyeti, hátrányait.

2022 július 25.
utasbiztosítás, útlemondás biztosítás, sztornó biztosítás, külföldi utazás

Az elmúlt egy-két évben a koronavírus-járvány miatt érthetően egyre több figyelmet kaptak az útlemondás biztosítások. Ebben a cikkünkben a sztornó vagy útlemondás biztosításról szedtük össze a fontosabb tudnivalókat.

2022 február 03.
utasbiztosítás, síbiztosítás, síelés, felelősségbiztosítás

A síbaleseteknél is felmerülhet a kérdés, hogy kinek a hibájából történt az ütközés és ki fogja fizetni a sérültek egészségügyi költségeit.