Egyezmények

Egészségügyi ellátási egyezmények

A külföldre kiutazó személy a magyar jogszabályok, ill. államközi egyezmények alapján jogosult sürgősségi orvosi ellátásra, de az igénybe vehető szolgáltatás korántsem teljes körű, és az esetek többségében komoly anyagi megterhelést jelent az igénybevevőnek. Az egyezmények mindegyikére igaz, hogy csak az állammal szerződésben álló kórházakra, és kizárólag sürgősségi ellátásra érvényesek, továbbá nem fedezik a tényleges költségeket. Az egyezmények alapján minden esetben kell valamilyen formában önrészt fizetnünk, amelynek összege jelentős költség lehet.

Államközi egyezmények

A TAJ számmal rendelkező kiutazók minden országban jogosultak sürgősségi orvosi ellátásra, de az igénybevett szolgáltatások költségét az egészségbiztosító csak olyan mértékben téríti meg, mintha azt Magyarországon vették volna igénybe, ez általában a külföldi költség 10-15%-a. A gyógykezelés költségét a kórházban ki kell egyenlíteni, majd a hazatérést követően az egészségbiztosítási pénztártól kell igényelni a (részleges) térítését. A költségeket növelheti, hogy minden dokumentumról (számla, kórházi zárójelentés, stb.) szakfordítást kell benyújtani.

Azon országokban, melyekkel kétoldalú államközi egyezmények vannak érvényben, a magyar állampolgárok sürgős esetben a feltétlenül szükséges mértékig jogosultak egészségügyi szolgáltatásra ugyanolyan térítési kötelezettséggel, mint az adott ország biztosítottai. Az egyezmények kizárólag az állami kórházakra és kizárólag sürgősségi ellátásra érvényesek, még a rendelőkben dolgozó orvosok, akik egyébként nem magánorvosok, sem fogadják el a térítést az egyezmény alapján (pl. üdülőhelyek környékén is elsősorban rendelők találhatóak). Finnországban és Norvégiában minden orvosi ellátásért hozzájárulást kell fizetni. Külföldi utazás előtt mindenképpen ajánlatos betegségi és baleseti biztosítást kötni valamely üzleti biztosítóval. Az utasbiztosítások a sürgősségi baleseti, betegségi ellátáson túl számos hasznos szolgáltatást tartalmaznak (pl.: asszisztencia, poggyászbiztosítás, jogvédelem, stb.). Figyelembe véve az egészségügyi ellátás magas árait külföldön, célszerű alaposan mérlegelni, hogy ezt a biztosítást milyen összeghatárig és milyen feltételek mellett kötik meg.

Szociálpolitikai egyezmény van érvényben: Bulgária, Cseh Köztársaság, Szlovák Köztársaság, az egykori Jugoszlávia tagállamai, Lengyelország, Románia, a FÁK tagállamai.

Egészségügyi ellátási egyezmény van érvényben: Nagy Britannia, Svédország, Finnország, Norvégia, Korea, Jordánia, Mongólia, Kuvait, Angola, Irak, Kuba.

Szociális biztonsági egyezmény van érvényben: Németország, Ausztria.

Vissza a lap tetejéreUtasbiztosítás kalkulátor >>